Mniej więcej od połowy lutego do połowy marca zabieramy się za pielęgnacyjne i formujące cięcie drzew oraz krzewów owocowych odpornych na mróz takich jak: jabłonie, grusze, śliwy, porzeczki, maliny, agrest, aronia i jagoda kamczacka. Według kalendarza biodynamicznego na 2021 rok najlepszym terminem cięcia jest: 24, 25 i 26 luty oraz 5,6,7 marca. Zimowe cięcie wykonywane w czasie uśpienia roślin jest niezwykle ważne ze względu na zdrowie roślin i gwarancję dobrych plonów w sezonie. Podczas cięcia usuwamy chore, uschnięte i połamane gałęzie oraz takie, które nadmiernie zagęszczają koronę. Cięcia formujące korony są szczególnie ważne dla młodych drzew i krzewów owocowych. Wymagają one ukształtowania rozłożystych gałęzi i pędów, aby do wszystkich kwiatów oraz owoców docierały promienie słoneczne. Wśród starszych okazów usuwa się np. dzikie, jednoroczne pędy tzw. wilki.