A A A

Marzec to „ostatni dzwonek” na zimowe cięcie drzew i krzewów owocowych!

Mniej więcej od połowy lutego do połowy marca zabieramy się za pielęgnacyjne i formujące cięcie drzew oraz krzewów owocowych odpornych na mróz takich jak: jabłonie, grusze, śliwy, porzeczki, maliny, agrest, aronia i jagoda kamczacka. Według kalendarza biodynamicznego na 2021 rok najlepszym terminem cięcia jest: 24, 25 i 26 luty oraz 5,6,7 marca. Zimowe cięcie wykonywane w czasie uśpienia roślin jest niezwykle ważne ze względu na zdrowie roślin i gwarancję dobrych plonów w sezonie. Podczas cięcia usuwamy chore, uschnięte i połamane gałęzie oraz takie, które nadmiernie zagęszczają koronę. Cięcia formujące korony są szczególnie ważne dla młodych drzew i krzewów owocowych. Wymagają one ukształtowania rozłożystych gałęzi i pędów, aby do wszystkich kwiatów oraz owoców docierały promienie słoneczne. Wśród starszych okazów usuwa się np. dzikie, jednoroczne pędy tzw. wilki.


Podstawowe zasady cięcia drzewa owocowego (opr. A. Bartkowska)

Podstawowe zasady cięcia krzewów owocowych (opr. Augustyn Mika)