A A A

Stanowisko uczestników poszerzonego posiedzenia Okręgowego Zarządu PZD w Bydgoszczy w dniu 29 września 2012 r.połączonego z uroczystym podsumowaniem konkursów okręgowych „Wzorowy ogród i wzorowa działka roku 2012” w sprawie skierowanego do Sejmu w dniu 23.08.2012r. przez posłów Solidarnej Polski projektu ustawy o ogrodach działkowych.

Stanowisko
uczestników poszerzonego posiedzenia Okręgowego Zarządu PZD w Bydgoszczy w dniu 29 września 2012 r., połączonego z uroczystym podsumowaniem konkursów okręgowych
„Wzorowy ogród i wzorowa działka roku 2012”

Członkowie Okręgowego Zarządu Polskiego Związku Działkowców w Bydgoszczy obradujący na posiedzeniu w dniu 29 września 2012r. oraz zaproszeni goście biorący udział w uroczystości podsumowania okręgowych konkursów „Wzorowy ogród i wzorowa działka roku 2012”, po zapoznaniu się z projektem ustawy o ogrodach działkowych skierowanym do Sejmu RP   przez posłów Solidarnej Polski w dniu 23 sierpnia 2012r. stwierdzamy, że  projekt ustawy o ogrodach działkowych złożony przez posłów Solidarnej Polski:
-    nie był konsultowany ze środowiskiem ogrodowym tj. z Polskim Związkiem Działkowców i z działkowcami,  których funkcjonowania a także praw dotyczy,
-    stanowi wyciągnięty z szuflady projekt podobnej ustawy (z niewielkimi poprawkami), który w 2009 roku poseł Andrzej Dera, wówczas w imieniu posłów Prawa i Sprawiedliwości złożył do Sejmu, a który wobec masowego sprzeciwu całego środowiska działkowców i braku społecznego poparcia odrzucony został w pierwszym czytaniu,
-    zawiera błędne propozycje zapisów, świadczące o niezrozumieniu istoty istnienia i funkcjonowania ogrodów działkowych, jak stworzenie możliwości uzyskania zgody gmin na zmianę funkcji działki ( w celu zamieszkiwania na stałe ), powiększenia powierzchni działki nawet do 1500 m2, wprowadzenie podziału dotychczasowych użytkowników działek na ich właścicieli i użytkowników – dzierżawców,
-    proponuje sprzeczne z Konstytucją RP regulacje dopuszczające między innymi możliwość likwidacji ogrodu na każdy cel (bardzo ogólnie brzmiące : „szczególne potrzeby gospodarcze lub społeczne”), brak zapisów dot. ochrony własności działkowca, nacjonalizację majątku ogólnopolskiej organizacji itp.
-    nie zabezpiecza podstawowych praw działkowców, w tym przywileju podatkowego uchylonego wyrokiem TK, nie reguluje sprawy opłat za wieczyste użytkowanie gruntów itp.
Uczestnicy posiedzenia Okręgowego Zarządu PZD w Bydgoszczy odrzucają w całości propozycje autorstwa posła A. Dery, a złożone Sejmowi RP  przez Solidarną Polskę. Słowo „solidarna” w tym konkretnym przypadku rozumiemy jako „solidarna z wrogami polskich działkowców i ich organizacją”, a takim od lat jest poseł Dera. Fakt ponownego zgłoszenia odrzuconego wcześniej projektu ustawy, tym razem w imieniu kolejnej formacji politycznej, świadczy o tupecie jego autora, ale też o jego lenistwie, o czym świadczy brak wyciągnięcia wniosków z poprzedniej lekcji, dotyczącej stworzenia projektu ustawy – bubla. Świadczy też o zlekceważeniu swoich kolegów parlamentarzystów, którym poseł Andrzej Dera podłożył „nieświeży i nie pierwszej jakości materiał.
W imieniu reprezentowanej przez członków Okręgowego Zarządu PZD w Bydgoszczy ponad 30-tysięcznej rzeszy użytkowników działek w rodzinnych ogrodach działkowych okręgu bydgoskiego, oczekujemy  podobnego, jak przed trzema laty potraktowania projektu ustawy złożonego przez Solidarną Polskę, a więc odrzucenia w pierwszym czytaniu.
Podpisy uczestników poszerzonego posiedzenia Okręgowego Zarządu PZD w Bydgoszczy w dniu 29 września 2012 r.

Podpisy uczestników posiedzenia